италиански език

уроци за всички ниваИсторията на учебника за начинаещи "Сегашно време"


Казвате, че сте започнали съставянето на учебните помагала преди 10 години. Как започна всичко ?

Преди години след завършването на италианска гимназия започнах да се занимавам с преподаването в езикови школи и да ходя в домовете на приятели и познати, за да им помагам в изучаването на езика. Всичко това беше свързано с носене на тежки учебници. Пет-шест учебника в чантата ми помагаха да компенсирам липсата на един учебник за начинаещи, чрез който хората да не изпитват трудности и да не се бунтуват срещу мен

Това означава ли, че все пак сте го направили за собствено улеснение, за да олекотите дамската си чанта ?

Не, аз олекотих чантата на много от учениците си. Тези, които започнаха с мен и помагаха за списването на първия учебник го оценяват, макар и срещите ни с тях да са намалели, тъй като те вече говорят добре италиански. Много от новите хора не са наясно с този проблем, те взимат учебника и за тях това е естественият начин да научат езика.


Говорите така, сякаш не съществуват други учебници.

Напротив, в голяма част от Европа учебниците по италиански са с пъти повече от това на българския пазар. При нас една част от учебниците по италиански са много скъпи, и аз като учител не мога и да си представя как ще накарам хората да купуват луксозни учебници. Също така, техният проблем е, че са пригодени (адаптирани) към националността на автора. Работила съм по превода на разговорници, които се направени по немска матрица - неадекватно е да пуснеш на българския пазар италиано-български разговорник, в който на раздел храна присъстват - пудинг, кнедли, желе, за сметка на важната разлика между италианските пене, талиатели, тортелини. Не казвам, че тези думата кнедла в Италия не съществува, но тя няма да ви бъде от полза, когато отидете там (освен ако не искате да им обясните какво ядат в Германия).
Но пък признавам, че красивите, цветни и скъпи учебници ще се превърнат в конкуренция, тогава, когато цената им отговaря на българския стандарт и всеки може да си ги позволи. Нека предположим, че тогава ще предложа съдържание в цветни картинки...

Говорите за амбицията на учениците си, но откъде идва вашата воля да се занимавате с изцяло с италианския език?


Това е част от потребността да бъдеш добър в това, което правиш, да бъдеш уважаван и едно от най-важните неща - хората да ти имат доверие. Много често отиваш на лекар и оставаш разочарован от непрофесионализма и незаинтересоваността по проблема, сменяш фризьор след фризьор, защото поредният се е изложил в работата си. Смисълът е хората да знаят, че правиш възможното да им помогнеш, а колкото до учителите - те също винаги си остават ученици, и ако не ти отговорят веднага, ще ти отговорят, когато са научили отговора.

Мая Йонкова